Waarom prinses Elisabeth het voorbeeld is voor andere koningen... - Het Nieuwsblad

2021-11-16 15:00:02 By : Ms. Sara Pan

Elisabeth is de oudste van een nieuwe generatie toekomstige koningen en koninginnen in Europa. In het buitenland geldt ze als prototype, zeker voor Leonor (15) uit Spanje en Amalia (17) uit Nederland, en in mindere mate voor Ingrid Alexandra (17) uit Noorwegen en Christian (16) uit Denemarken.

Elisabeth studeerde de laatste twee jaar van de middelbare school aan Atlantic College in Wales (2018-2020). Er is geen koninginneschool, ook geen officiële opleiding, maar die instelling komt in de buurt.

Tieners van over de hele wereld, uit alle lagen van de bevolking, studeren en leven samen. Naast reguliere vakken als wiskunde en talen krijgen ze gerichte lessen over ecologische systemen, religies en vredesvraagstukken, wat hun wereldbeeld verbreedt. Ze zouden ook vrijwilligerswerk moeten doen, net zoals een vorst de natie en het volk zou moeten dienen.

Ook de Spaanse kroonprinses Leonor begon dit schooljaar aan Atlantic College. Net als de Nederlandse prinses Alexia, het jongere zusje van Amalia.

Koningin Letizia en koning Felipe nemen afscheid van hun dochter Leonor als ze in augustus naar Wales vertrekt. — © BELGAIMAGE

Elisabeth treedt al sinds haar jeugd regelmatig in het openbaar op: ze heeft al toespraken gehouden, marineschepen ingewijd, klassieke concerten en balletvoorstellingen bijgewoond. Noem het repetities. Haar ouders Filip en Mathilde laten haar proeven wat haar later te wachten staat. De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia doen hetzelfde met Leonor.

Daarbij verheffen de Nederlandse koning Willem-Alexander en Máxima hun troonopvolger, Amalia, op een beschermende manier. Ze houden haar zoveel mogelijk uit de schijnwerpers, met uitzondering van Koningsdag en de twee vaste fotomomenten per jaar. Ze willen niet dat Amalia tot haar achttiende – op 7 december van dit jaar – een actieve rol gaat spelen.

Filip en Mathilde besloten (nog) geen beurs voor Elisabeth aan te vragen, hoewel ze daar vanaf haar achttiende wel recht op heeft. Ze willen hun dochter niet belasten met verantwoordelijkheden terwijl ze nog op de universiteit zit.

Amalia zou vanaf haar achttiende een beurs van 1,5 miljoen euro per jaar krijgen. In Nederland kreeg dit veel kritiek. Geïnspireerd door Elisabeth liet de kroonprinses aan premier Rutte weten voorlopig ook af te zien van een staatssubsidie. In Spanje lijkt Leonor, die over twee jaar achttien wordt, ook het voorbeeld van Elisabeth te volgen.

LEES OOK: Al 20 jaar in opleiding tot perfecte koningin: hoe ziet prinses Elisabeth er echt uit? En wat zijn haar 'geheime' hobby's? ( )

Wil je toegang tot alle artikelen van Het Nieuwsblad? Duik in onze plus artikelen en lees elke maand 3 gratis naar keuze.